• Kiest u liever voor zekerheid?
  Kiest u liever voor zekerheid?
 • Hoeveel risico neemt u?
  Hoeveel risico neemt u?
 • Doe de gratis verzekeringscheck!
  Doe de gratis verzekeringscheck!
 • Weet u of u goed verzekerd bent?
  Weet u of u goed verzekerd bent?
 • Geen vangnet betekent risico’s!
  Geen vangnet betekent risico’s!
 • Welk risico neemt u?
  Welk risico neemt u?

Bel mij terug

 • Dutch (NL) translation has not been installed, but is available. To fix this problem simply install this extension once again, without uninstalling it. Learn more.

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u z.s.m. terug.

.

Advies op afstand

Gedragscode Hypothecaire Financieringen

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) in het leven geroepen. Doel van deze Gedragscode: bescherming van de consument tegen te hoge hypotheekschulden. Geldverstrekkers zijn verplicht de Gedragscode toe te passen bij het vaststellen van de maximale hypotheeksom en het maximale aflossingsvrije deel. Natuurlijk volgt ook De Hypotheker de Gedragscode bij het uitbrengen van haar adviezen.

Maximale hypotheekberekening

Bij een hypotheek met een korte rentevastperiode is de rente over het algemeen lager dan bij een lange rentevastperiode. Hierdoor kun je een relatief hoge hypotheek afsluiten. Om te voorkomen dat je bij een sterke stijging van de rente geconfronteerd wordt met te hoge maandlasten, moet volgens de Gedragscode gerekend worden met de GHF-toetsrente. Verder mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan 104% van de waarde van de woning. Deze laatste regel is per 1 augustus 2011 ingegaan.

Maximaal aflossingsvrij deel

Volgens de Gedragscode mag het aflossingsvrije deel van je hypotheek maximaal 50% van de marktwaarde zijn. Een groter aflossingsvrij deel is hierdoor niet mogelijk. Hiermee voorkom je eventuele problemen aan het eind van de looptijd van je hypotheek. Ook deze maatregel geldt per 1 augustus 2011.

Uitzonderingen en afwijkingen

De Gedragscode voorziet in uitzonderingen c.q. afwijkingen. Een geldverstrekker mag van de Gedragscode afwijken en haar eigen verstrekkingsnormen hanteren. Je moet er dan wel op gewezen worden dat er is afgeweken van de Gedragscode én op de eventuele gevolgen gewezen worden.

Voorbeeld: stel dat er nu al bekend is dat je salaris een flinke groei zal doormaken. Een geldverstrekker kan dan bereid zijn om méér te financieren dan de Gedragscode strikt genomen toestaat. Voorwaarde hiervoor is dat uitvoerig wordt beschreven waarom dit gebeurt. Ook dien je als klant een verklaring te ondertekenen waarin je erkent dat je meer leent dan op dit moment eigenlijk verantwoord is.

 

Download HIER de begrippenlijst Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Schade melden!

Heeft u een schade-geval die u wilt melden? Klik dan hier voor verdere instructies.

SCHADE MELDEN

Naar JE polismap!

Wilt u informatie inzien over uw lopende polissen? Maak dan gebruik van ‘JE polismap’.

JE POLISMAP

 • Dutch (NL) translation has not been installed, but is available. To fix this problem simply install this extension once again, without uninstalling it. Learn more.

Gratis verzekerings scan! Ja, ik wil een GRATIS verzekeringsscan.